Нејзините лисја ги нанесуваме на изгореници и повреди, додека мамурлакот го лечиме со расол, но лековитите својства на зелката се многу пошироки од овие ...
Постојаната кашлица навистина може да биде исцрпувачка. Но, постојат многу природни лекови за кашлица кои помагаат да се ублажи непријатноста и да се запрат ...
Јасин Ахмет е 26-годишно момче кое, како што раскажува, имало една цел, а тоa е да заработи доволно за да почне свој мал бизнис. Никогаш не планирал да ...
Доколку немате домашни јаболка, веројатно спаѓате во групата на оние кои ги купуваат во големите маркети, а во тој случај тешко е да бидете сигурни во ...
На годинешната „Винодонија“, освен многу стари, но и многу нови винарии, голем простор ѝ беше отстапен и на храната која претходните години имаше споредна ...
Есента и зимата се секогаш тежок период за имунолошкиот систем. Поминуваме сѐ помалку време на свеж воздух, па нивото на витаминот Д во нашето тело се ...
Со оглед на тоа што, за разлика од порано, последниве години стана вистинска реткост да најдете кафуле или ресторан во кој ќе сакаат да ви направат турско ...
Според нутриционистите, ако консумирате барем една рака лешници на ден, нема да мора да размислувате за високиот крвен притисок или лошиот холестерол во крвта, ...
Како да ја направите кората од лебот крцкава? Лебот пред печење премачкајте го со млака вода во која сте додале малку масло или изматено јајце. А ако сакате ...
После подолго време и ланското одложување заради пандемијата утре стартува петтото издание на Скопски вински салон Винодонија 2021. Мини јубилејното издание на ...
Нашата соговорничка е економистка по професија, музичарка во душа, ракотворка во тело. Вака се опишува себеси и додава дека и сега и отсекогаш била во игра со ...
Пиварките се едни од најубавите старински домашни колачиња, едноставни по состојките, како и сите колачи кои ги правеа нашите мајки и баби, но незаменливи по ...
Иако со векови е популарна во различни култури, ферментацијата на храната неодамна стана „модернa“ занимација за сите оние кои се посветиле на учење и готвење ...
Солени кифли или переци, печиво кое сите некогаш барем сме го пробале и веројатно на сите, омилен дел им е оној со солта. Нормално, рецептот го нашла на ...
Купивте повеќе месо, но не планирате да го користите веднаш. Најдобар начин за складирање на сурово месо е да го замрзнете. Сепак, нема секое парче месо ист ...
Малку е познато дека 16 ноември се слави како Светски ден на брзата храна. Многу често неправедно брзата храна се поистоветува со лоша и неквалитетна храна ...
Со зголемениот број на намирници кои ни се достапни, понекогаш не е лесно да се препознае која од нив всушност припаѓа на листата на здрава исхрана. Особено е ...
Дишењето е витална функција – пренос на кислород од воздухот до клетките на ткивата и пренос на јаглерод диоксид во спротивна насока. Може да се опише како ...
Овој стар добар колач со овошје е одличен дури и сега, со замрзнати јагоди, од оние најубавите што ги најдовме летоска и со смрзната аронија, ама и со свежи ...